Mustavahakas

blank

Mustavahakas on sienikotolaisten uudempia tuttavuuksia ja heti ensi maistamisen jälkeen rakkaus syttyi tähän hienostuneeseen makuun, minkä kyseinen sieni tarjosi. Ystävällinen sienestäjä, jonka kohtasimme Lahden sienipäivillä muutama vuosi sitten, näytti meille tämän herkun ja olemme metsästäneet sitä siitä lähtien joka syksy. Mustavahakkaan kohdalla on haasteellista löytää apaja ennen toukkia, sillä tämä herkku on myös noiden mönkijöiden suosiossa.

blank
Maukkaita mustavahakkaita putsattuina

 

Mustavahakkaita löytää parhaiten loppusyksystä havumetsien sammalikoista. Lakin pintakelmu on ruskeanharmaa, lähes musta. Heltat ovat puhtaan valkoiset, paksut ja harvassa. Jalka on lakin väriä hieman vaaleampi. Mustavahakkaan voi sekoittaa isojuurekkaaseen tai nuijamalikkaan, joten Sienikoto suosittelee tutustumista sienikirjoihin ja opettelemaan nämä sienet, ettei sekaantumisia pääse tapahtumaan. Toinen hyvä lähestymistapa on pyytää mustavahakkaan tuntevaa sienikaveria näyttämään sieni livenä,  koska epävarmuuden yllättäessä ei uusia sieniä kannata omin päin kokeilla.

blank
Mustavahakkaita
blank
Mustavahakkaan heltat ovat paksut ja harvassa

 

Sienikokkien suorittamissa makutesteissä mustavahakas on pärjännyt loistavasti sijoittuen kärkipäähän miedon ja aromikkaan makunsa ansiosta. Sienikokit-osiosta löytyykin pari reseptiä kokeiltavaksi. Jos onnistuu löytämään ison esiintymän, voi tätä sientä säilöä vaikka kuivaamalla tai pakastamalla (pannun kautta rasiaan omassa nesteessään).

 

blank
Mustavahakas on loppusyksyn sieni
blank
Mustavahakkaita