Kysymyksiä sieniasiantuntijalle

blank

Sienikodon kysymyksiin vastasi  Tea von Bonsdorff   -Suojelusuunnittelija -Luonnontieteellinen keskusmuseo/Kasvitieteen yksikkö/Sienitiimi

Kävimme tapaamassa sieniasiantuntijaa, Tea von Bonsdorffia ja vietimme mukavan ja mielenkiintoisen hetken yhdessä. Kysyimme muutamia sienikysymyksiä Tealta:

Mitä sieniä voi löytää keväisin ja mistä näitä sieniä kannattaa etsiä?

Tea: Avohakkuilla ja metsäpaloalueilla kasvaa runsaimmin korvasieniä ja huhtasieniä. Korvasieni kasvaa tyypillisesti hiekkapohjaisissa havumetsissä, paikoissa, jossa maan pintakerros on rikkoutunut. Lehdoista ja haavikoista löytyy poimukellomörskyjä, silloin, kun sillä on hyvä sato -ja nyt tuntuu siltä, että ainakin tällä hetkellä ainakin Etelä-Suomessa on! Pallohuhtasieni saattaa ilmestyä jonain vuonna puutarhaan levitettyyn katteeseenkin.

-Jos löytää korvasieniä, niin kuinka ne tulisi käsitellä ennen syömistä?

Tea: Korvasieniä tulee keittää kahteen kertaan runsaassa vedessä (suhde: yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) vähintään viiden minuutin ajan / kerta.  Molempien keittokertojen välissä ne on huuhdeltava hyvin. Jos on mahdollista keittää ne ulkona, esim. grillin kaasuliedellä, se on paras vaihtoehto, sillä myrkyt ovat haihtuvia (ja liukenevia). Mikäli keität sisällä, huolehdi hyvästä tuuletuksesta.

-Mikä on sinun lempisienesi ja millaisena ruokana?

Tea:

Ukonsienipihvi: Lakki paistetaan voissa ja ripotellaan vain vähän suolaa.

Korvasieni: Muhennoksena

Mustatorvisieni: Keitto tai muhennos

Sikurirousku: Paistettuna sipulin kera ruisleivällä tai esim. perunamuusin joukossa

-Miksi on tärkeätä opetella myös myrkylliset sienet?

Tea: Meillä on viisi tappavan myrkyllistä sienilajia Suomessa, joista ainakin yleisemmät on syytä tuntea. Ainoa tapa tuntea myrkkysieni (tai mikä muu tahansa sieni) on opetella tuntemaan se luonnossa. Sienikirja on hyvä lisäapu ja tiedonlähde.

Tappavan myrkylliset sienet ovat: Valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, korvasieni tuoreena, pulkkosieni ja kavalakärpässieni. Muut näistä ovat yleisiä, vain kavalakärpässieni on harvinainen Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen lehdoissa. Kavalakärpässieni voi toki olla hyvinä vuosina paikallisesti runsas siellä, missä se kasvaa.

Tietysti tärkeintä on tuntea sieni, jonka aikoo syödä! Vain nieltynä myrkkysieni voi aiheuttaa myrkytyksen.

-Miksi meidän kannattaa syödä sieniä?

Tea: Sienet ovat terveellistä, ilmaista ja hyvänmakuista ruokaa.

Sieniäkin kannattaa aina kuitenkin syödä kohtuudella, kuten kaikkea muutakin. Sienisokeri (trehaloosi) saattaa aiheuttaa jolle kulle mahavaivoja. Ja aina on mahdollista olla allerginen jne. Kaikki syötävät sienet suositellaan kuitenkin syötäväksi kypsennettynä.

Sienien poimiminen on hauskaa ja siinä tulee liikuttua huomaamattakin! Kaikki aistit terästyvät sienimetsässä. Stressin poistamiseenkin sienestys on mitä mainioin lääke.

Sienissä on paljon vettä ja vähän rasvoja. Sienet sisältävät paljon erilaisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten kaliumia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä. Vitamiineista mm. D-vitamiinia on paljon esim. suppilovahverossa -ja vielä hyvin liukenevassa muodossa. Sienissä on myös B-vitamiiniryhmän vitamiinejakin.

 

Saimme Tealta vielä lahjaksi tuoreita korvasieniä ja pääsimme nauttimaan tuosta herkusta, tietysti ohjeiden mukaisten esikäsittelyiden jälkeen. Myrkyt keitettiin pois ja kokeileva keittiö valmisti ensimmäisen korvasienimuhennoksensa 🙂

Kiitos Tealle hienosta hetkestä sienimaailman parissa!

Terkuin Anu ja Päkä