Kehnäsieni

blank

Tapahtui kerran Lahdessa; Sienipäivät numero 1. Sienikotolaiset viettivät viikonloppua sienestyksen parissa ja keksivät, että pitäisi opetella uusi sieni tälle syksylle. Vuosi taisi olla 2007. Jalkauduimme metsään ja sieltä ne ensimmäiset kehnäsienennäköiset yksilöt löytyivät. Keräsimme löydökset koriin ja palasimme päämajaan tekemään tarkempia tutkimuksia. Katselimme sienikirjoja ja huomasimme , että eri kirjojen kuvissa sienet olivat erinäköisiä….iski epävarmuus, varsinkin, kun esimerkiksi valkovillaseitikki muistuttaa kehnäsientä. Yhdessä kirjassa puhuttiin itiöemälaskeumasta ja päätimme suorittaa kokeen. Kokeen jälkeen emme kuitenkaan vielä uskaltaneet syödä löytämiämme sieniä.

blank
Kehnäsienen jalassa oleva sormusmainen rengas on hauras ja helposti irtoava

Seuraavana päivänä lähdimme uusille mestoille ja löysimme upeita maisemia ja paikkoja. Sitten nousimme kukkulalle ja mikä kehnäsieniapaja levisi silmiemme eteen. Epävarmuudesta johtuen otimme vain näytteitä mukaan ja se harmittaa vieläkin,  koska olimmekin samalla eksyksissä, emmekä ole löytäneet tuota paikkaa enää uudestaan. Pääsimme kuitenkin parin mutkan kautta turvallisesti päämajaan ja kävimme uudestaan kehnäsienen tunnistusohjeita läpi: Ruskeankeltainen lakki on tavallisesti ainakin keskustasta harmaahärmäinen. Jalka on pitkä ja tasapaksu. Sen yläosassa on valkoinen ja hauras, sormusmainen rengas, joka on herkästi irtoava ja liikuteltavissa jalassa ylös ja alaspäin. Heltat ovat vaaleanruskeat. Omien havaintojemme mukaan lakin väri vaihtelee kosteuden mukaan. Kuivassa sienessä on havaittavissa selkeästi vaaleanvioletin helmiäishohteinen pinta ja ryppyisyys. Varmistuimme siitä, että olimme keränneet kehnäsieniä ja paistoimme ne voissa ja suoritimme makutestin. Maku todettiin mainioksi ja olimme samaa mieltä kirjoissa mainitusta kolmen tähden luokituksesta.

blank
Nuoria kehnäsieniä
blank
Kehnäsienisaalista

 

Nuoret kehnäsienet voidaan käyttää ruuanvalmistuksessa kokonaan ja vanhemmista kannattaa leikata puiseva jalka pois. Parhaimmillaan tuoreena, voi myös säilöä pakkaseen omassa nesteessään pannun kautta. Kun sieni on tullut tutuksi tämä herkku on löydettävissä elokuusta lokakuuhun paikoitellen hyvinkin runsassatoisena.

 

 

 

blank
Kehnäsieniä