Kartiohuhtasieni

blank

Kartiohuhtasieni, tuo kevätsesongin herkku on pysynyt sienikotolaisilta piilossa jo pitkään. Ja nyt nappasi. Ensimmäiset löydökset sattuivat puolivahingossa silmään toukokuisen korvasienestyksen lomassa. Tai oikeastaan kyllä Päkän pihalla kasvoi pari vuotta sitten muutama sillä paikalla, missä juhannuskokko oli roihunnut…mutta ei niitä siihen ole pumpsahdellut uudestaan. Nyt kuitenkin pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan tätä veikeän näköistä sientä: Kartion muotoinen ja lokeroinen ruskea lakki sekä kermanvaalea jalka.  Paloiksi ja pannulle voin kanssa, ripaus suolaa ja huh, kun oli hyvää!

 

blank
Kartiohuhtasieni
blank
Kartiohuhtasieni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mistä näitä sieniä löytäisi lisää? Joillakin onnekkailla huhtasienet kasvavat omalla pihalla, omenapuun alla, kuorikatteissa… Lehtometsistäkin niitä voi etsiskellä. Sienikirjat apuun ja silmät auki luontoa tutkimaan. Ja ainahan kannattaa olla sienestäessä huolellinen, sekä varma lajin tunnistamisesta… Jos vaikka silmälasit on unohtunu kotiin ja saaliin sekaan eksyy korvasieni, mikä on tuoreena myrkyllinen ja vaatii esikäsittelyn! Myös syötäväksi kelpaavat pallohuhtasieni ja poimukellomörsky muistuttavat kartiohuhtasientä, mutta sienikirjoja tutkimalla voi opetella tunnistamaan erot.

blank
Halkaistu kartiohuhtasieni

 

Tästä tähtisienestä tuli kertaheitolla etsimisen arvoinen kevätherkku sienikotolaisille. Jos oikein lykästäisi ja suuremmankin saaliin nappaisi, niin osan voisi kuivattaa säilöönkin. Ah, mikä herkku!